4 kroki do zdrowia i dobrego samopoczucia wiosną

Autor: Teresa Majewska, Redakcja: Katarzyna Terlecka 

Wiosna

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej („TMC”), wiosna to nowy początek. Na wiosnę chcemy doświadczać czegoś nowego i mamy potrzebę wyrażenia siebie na nowo. To czas na spotkanie się ze sobą i wyrażenie swojej ekspresji – robienie rzeczy, które sprawiają, że czujesz się sobą, wyrażasz siebie poprzez kreatywne, twórcze działanie.

Najpowszechniejszym, dotkliwym wiosennym syndromem jest zastój, brak swobodnego przepływu (Qi) – energii Wątroby. Przejawia się brakiem siły i chęci do robienia czegokolwiek, które ustępują po wysiłku fizycznym lub po podjęciu jakiegoś kreatywnego działania. To właśnie różni zastój Qi od jej niedoboru (wyczerpania). W przypadku wyczerpania energii, po wysiłku fizycznym czujemy się jeszcze słabiej.

Klasycznymi oznakami braku swobodnego przepływu Qi na wiosnę są: niecierpliwość, frustracja, złość, zapalczywość, drażliwość, impulsywność, a nawet agresywność.

Objawy fizyczne zastoju energii to między innymi: uczucie guli w gardle, uczucie rozpierania w brzuchu lub klatce piersiowej, obrzmienie piersi, grudki w pachwinach i bocznej stronie ud, problemy zmięśniami i ścięgnami, stany zapalne i obrzęki oczu, zmiany na skórze.

Aby zapewnić swobodny przepływ energii w ciele i zapobiec zastojowi Qi wątroby oraz wszystkim związanym z tym objawom, a przede wszystkim, aby czuć się lekko i zdrowo wiosną warto przestrzegać pewnych wytycznych, o których mowa poniżej.

Spędzaj czas na łonie natury

Wiosną dobrze jest wstawać ze wschodem słońca i fundować sobie jak najwięcej energicznych spacerów. Po zimie i zastoju w naszym organizmie z nią związanym, potrzeba jest nam więcej ruchu na świeżym powietrzu. Wiosna związana jest z elementem drzewa – kolorem zielonym i Wątrobą (według TMC chodzi nie tylko o organ, ale również szeroko rozumianą jego funkcją oraz przebieg meridianów) i oczami. Zieleń przyrody, poprzez oczy, będzie koić i harmonizować nas na poziomie emocjonalnym i fizycznym.

Jedz lżej i mniej

Z nadejściem wiosny zdecydowanie zmień odżywianie. Po tłustym i ciężkim jedzeniu zimowym (nasilającym zastój Qi), Twój organizm potrzebuje czegoś lżejszego. Jeśli tego nie zrobisz, to możesz być pewna, że ciało Ci da szybko o tym znać w formie częstego niezadowolenia, płaczliwości, zniecierpliwienia a nawet gniewu. Tak, te wiosenne, „trudne” emocje bardzo często są wynikiem niewłaściwej diety!

Na wiosnę, aby odbarczyć ciało po zimowej diecie (tłuste i ciężkie, ogrzewające jedzenie), powinno się wybrać najlżejszą dietę z całego roku. Pamiętaj jednak o swojej indywidualnej konstytucji (wrodzonych, uwarunkowaniach fizycznych i emocjonalnych) oraz aktualnej kondycji.

Zastosuj poniższe wytyczne

  • Jedz często warzywa korzeniowe i kapustne (kapusta biała, włoska, pekińska, jarmuż, brukselka, brokuły, kalarepa, rzepa, buraki) oraz świeżą zieleninę (natka pietruszki, szczypiorek, liście mniszka, młoda pokrzywa) i kiełki.
  • Sięgaj często po słodki ryż, owies, proso, jęczmień, kaszę kukurydzianą oraz żyto, amarantus), rośliny strączkowe oraz nasiona (w tym orzeszki piniowe).
  • Rozkoszuj się smakami wspierającymi energięwiosny: słodkim (warzyw, zbóż) w połączeniu z delikatnie ostrym.
  • Zdrowy smak słodki zapewni Ci też odrobina miodu (właściwości odtruwające), liście stewii, cukier muscovado, korzeń lukrecji, syrop daktylowy, syrop ryżowy oraz melasa.
  • Pij na czczo szklankę przegotowanej, ciepłej wody.
  • Zamiast kawy i herbaty zimowej, pij gorącą miętę z miodem, bazylię, koper włoski, majeranek, melisę, rumianek, nagietek, lawendę, pączki róży lub inne aromatyczne, herbaty kwiatowe z dodatkiem suszonej skórki pomarańczy.
  • Używaj przypraw takich ja rozmaryn, kminek, koper, liść laurowy, kurkuma, kardamon (świeże lub suszone).
  • Włączaj do diety surowe, zielone warzywa liściaste i kiełki. Oczywiście biorąc pod uwagę Twoją kondycję i konstytucję. Jeśli masz duże problemy z zimnem, to rób to ostrożnie (np. do ciepłych potraw dodawaj świeże, skiełkowane warzywa).
  • Gotuj krótko i w wysokiej temperaturze– na parze lub krótko duś w małej ilości wody.
  • Dodawaj do potraw dobrej jakości nierafinowany ocet z cydru jabłkowego lub wina ryżowego. Jest to bardzo korzystny sposób przyprawiania i harmonizowania dań wiosną. Ocet ma właściwości odtruwające i jest dodatkowo skutecznym środkiem na szybkie przełamanie zastoju Qi. Może być bardzo pomocny przy obniżonym nastrojem a nawet depresji.

Możesz przyjmować go również w formie napoju– 1 łyżeczka octu na filiżankę wody z 1 łyżeczką miodu. Pamiętaj jednak, aby octu nie nadużywać i przez to nie doprowadzić do zbytniego przegrzania organizmu. Przy objawach gorąca, zastąp sokiem z cytryny, limonki lub grejpfruta.

Ostrożnie podchodź do kuracji oczyszczających

Kuracje oczyszczające tak chętnie stosowane na wiosnę, nie są zalecane dla wszystkich. Osoby wątłe, osłabione, z niedoborami w organizmie, dzieci, kobiety w ciąży i seniorzy powinny unikać typowych selektywnych diet oczyszczających.

Bezpiecznym sposobem na wiosenne oczyszczenie i zharmonizowanie organizmu jest, tak zwany post interwałowy.  Rób po prostu większą przerwę (12-14 a nawet 16 godzin) pomiędzy kolacją a śniadaniem – jedząc  jak najwcześniej kolację  na przykład ok 17.00/ 17.30  Przy okazji pozbędziesz się w ten sposób zbędnych kilogramów.

Jeśli masz konstytucję tzw. nadmiarową– nadwagę, skłonność do stanów zapalnych, zmiany na skórze z wysiękiem, mocny zapach wydzielin, wolisz chłód, łatwo się przegrzewasz, ogólnie masz silny organizm z nadmiarami, to możesz podjąć którąś z typowych kuracji oczyszczających, post leczniczy czy wybraną mono dietę. Jednak zawsze rób to pod kontrolą specjalisty.

Dobrym i skutecznym sposobem na oczyszczenie organizmu dla osób, które zwykle jedzą dużo mięsa i serów jest dieta wegetariańska stosowana przez 3, 6, 9, 12 dni (z zachowaniem wcześniejszych wskazówek w punktach powyżej).

Natomiast osoby na diecie wegetariańskiej wystarczy, że będą jadły proporcjonalnie więcej warzyw a mniej zbóż w stosunku do tego, co jadły zimą i uwzględnią wcześniejsze wskazówki równoważenia wiosennej diety.

Pomocna dla wzmocnienia organizmu jest też kuracja z wywaru owsianego, którą stosuje się co najmniej przez 3, 6, 9, 12 dni. Dwie łyżki organicznych płatków owsianych zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu przez co najmniej pół godziny. Wywar pij w 2-3 porcjach od rana począwszy jako uzupełnienie normalnych posiłków. W ten sposób zintensyfikujesz procesy naprawcze w Twoim organizmie oraz zadbasz o dobry humor. Owies poprawia nastrój!

Unikaj !

Zdecydowanie unikaj wiosną:

  • ciężkiego pożywienia,
  • obfitych, mięsnych posiłków
  • zbyt słonych potraw – sos sojowy, miso
  • jedzenia wyłącznie surowych warzyw i owoców.

Chcesz więcej wiedzy i kontaktów?

Jeśli chcesz zasięgnąć indywidualnej porady na temat Twojego odżywiania, to możesz umówić się na wizytę do Pani Teresy Majewskiej, która jest autorką tego artykułu. Jej dane kontaktowe znajdziesz tu.

Informacje przedstawione w artykule nie są pisane przez lekarza i nie stanowią porady medycznej. Wszelkie sugestie, które tu znajdziesz mają charakter informacyjny i nie mogą być traktowane jako zastępujące indywidulaną diagnozę oraz indywidualnie dobraną metodę leczenia.

Zobacz także

Uważasz ten tekst za wartościowy?

Udostępnij
Udostępnij
error: Content is protected !!

Newsletter